Το ξενοδοχείο Summer Dream II στην Αγία Άννα της Νάξου, επιβεβαιώνοντας τη μοναδική ποιότητα φιλοξενίας που παρέχει, δημιούργησε πολυτελείς μονάδες. Οι μονάδες αυτές ενσαρκώνουν τον απόλυτο συνδυασμό του κυκλαδίτικου μινιμαλισμού με την άνεση και την καλαισθησία των 4 αστέρων και γίνονται η επιλογή εκείνων που θέλουν να απολαύσουν τις διακοπές τους σε ένα περιβάλλον απόλυτης ηρεμίας.

 

 

 

 

 

 

Με τη σκέψη και τα διαβάσματα να γυρίζουν στο παρελθόν, τότε που το νησί απειλούνταν από κατακτητές και πειρατές, η Νάξος, οχυρωμένη στο κάστρο της Χώρας, αλλά και στα χωριά της, κρυμμένα στην αγκαλιά των βουνών, μοιάζει δύσκολη και μυστηριώδης. Μοιάζει εξαιρετικά απρόσιτη σε κάθε εξωτερικό εχθρό, προστατεύοντας έτσι τους ανθρώπους της και τον πλούτο της ενδοχώρας της. Σήμερα, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Με την Πορτάρα, τη μεγάλη μαρμάρινη πύλη, ό,τι απέμεινε από τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα, να δεσπόζει στο λιμάνι, η Νάξος δείχνει και είναι έτοιμη να υποδεχθεί κάθε ταξιδιώτη.

Η Νάξος ή Αξιά, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, με το ψηλότερο βουνό του συμπλέγματος (υψόμετρο 1.003), εύφορο κάμπο, πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, σημαντική τουριστική ανάπτυξη. Η έκταση του νησιού φθάνει τα 448 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ απέχει από τον Πειραιά 103 μίλια και από τη Ραφήνα 87 μίλια. Δυτικά της Νάξου είναι η Πάρος, ανατολικά η Δονούσα, νότια η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, η Κέρος και τα Κουφονήσια και βόρεια η Μύκονος και η Δήλος.

Μύθος και Ιστορία

Στα μπλεξίματα του μύθου, η Νάξος εμφανίζεται ως το νησί όπου ανατράφηκε ο Δίας, αλλά και γεννήθηκε ο Διόνυσος. Ο πρώτος χάρισε το όνομά του στο ψηλότερο βουνό της Νάξου, τον Ζα (από το Ζευς), ενώ ο δεύτερος, τιμώντας τον τόπο όπου γεννήθηκε, τον έκανε εύφορο και του χάρισε εξαιρετικά αμπέλια κι ένα κρασί… που παρομοιαζόταν με το νέκταρ που έπιναν οι θεοί. Εδώ, ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη, η οποία κατά μια εκδοχή του μύθου πέθανε από τον καημό της εγκατάλειψης, ενώ σύμφωνα με μια δεύτερη έγινε σύζυγος του Διονύσου. Περνώντας στην ιστορία, τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν προκύψει από τις ανασκαφές μαρτυρούν ότι το νησί κατοικείται από την 4η χιλιετία π.Χ., ενώ φαίνεται να είχε ιδιαίτερη σημασία τόσο την περίοδο του κυκλαδικού πολιτισμού όσο και τους αιώνες που ακολούθησαν. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Θράκες και οι Πελασγοί. Αργότερα ήρθαν οι Κάρες, με αρχηγό τον Νάξο, από τον οποίο πήρε και το όνομά του το νησί. Αλλα ονόματα που είχε ήταν Δία, Στρογγύλη και Διονυσιάς. Η Νάξος, πάντοτε περιζήτητη, στους ιστορικούς χρόνους κατοικήθηκε από Ιωνες της Αττικής, ενώ ακολούθησε το πέρασμα των κατακτητών Περσών, Αθηναίων, Σπαρτιατών, Μακεδόνων, Πτολεμαίων, Ροδίων και Ρωμαίων. Με τον ερχομό του Χριστιανισμού, το 1083 έγινε έδρα της Μητρόπολης Παροναξίας, ενώ όσον αφορά τους επόμενους κατακτητές της δεν μπορούμε παρά να αναφέρουμε τη μεγάλη επίδραση των Βενετών και τη μικρότερη των Τούρκων, μέχρι την απελευθέρωσή της τον Μάιο του 1821.

Γνωριμία με τη Χώρα

a a

Οταν το πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι της Νάξου, για την προγραμματιζόμενη επέκταση του οποίου και τη μετέπειτα ακύρωσή της από το Συμβούλιο της Επικρατείας πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν το περασμένο διάστημα, δεξιά και αριστερά μάς καλωσορίζουν δύο νησίδες. Στη μία στέκεται η εκκλησία της Μυρτιδιώτισσας και στην άλλη, που έχει το όνομα Παλάτια και είναι πλέον ενωμένη με τη Χώρα, δεσπόζει η περίφημη Πορτάρα: η γιγάντια -στα μάτια μας- πύλη, η οποία προσφέρεται για μία από τις πλέον απολαυστικές βόλτες στο νησί, ιδιαίτερα κατά τη δύση του ηλίου.

Αφήνοντας την παραλία, η οποία σημειωτέον είναι πεζοδρομημένη, διαθέτει παγκάκια και επαρκή φωτισμό για τις βραδινές ώρες και ανηφορίζοντας προς το Κάστρο διαπιστώνουμε ότι η Χώρα της Νάξου διαφέρει σε αρκετά σημεία από τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Το οχυρό τμήμα της είναι χτισμένο σε υψόμετρο 30 πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και αποτελείται από ένα βασικό μεσαιωνικό πυρήνα, ο οποίος είναι χτισμένος πάνω σε αρχαία κτίσματα, κλεισμένος μέσα σε ένα ισχυρό τείχος με πέντε πύργους και τρεις πύλες. Γύρω από το Κάστρο αναπτύσσονται λιγότερο οργανωμένα οι παλαιότερες και νεότερες συνοικίες της Χώρας, οι οποίες πλέον απλώνονται σε ολοένα και μεγαλύτερη ακτίνα, μεταμορφώνοντας τη Χώρα σε μια σύγχρονη νησιωτική πρωτεύουσα.

Αν και με την πρώτη ματιά, η Χώρα δεν εντυπωσιάζει, η βόλτα στα στενά της σοκάκια μέχρι το Κάστρο κι ένας καφές με τη συνοδεία γλυκού του κουταλιού σε κάποιο παραδοσιακό καφενείο, αξίζει τον κόπο και την ανηφόρα!

Στη Χώρα, αξίζει επίσης να επισκεφθείτε:

• Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή σε κυκλαδικά ευρήματα μετά το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, καθώς και μυκηναϊκά ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν στην Γκρόττα (χώρος επισκέψιμος όπου έχει διαμορφωθεί επιτόπιο μουσείο).
• Τον μητροπολιτικό ναό, αφιερωμένο στους Αγίους Νικόδημο τον Αθωνίτη και Νεκτάριο, την Αγία Κυριακή, τον καθολικό καθεδρικό ναό που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Κάστρου κι εκεί κοντά τη μικρή εκκλησία της Παναγιάς της Θεοσκέπαστης.

Διαδρομές

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, η Νάξος, ως το μεγαλύτερο από αυτά, δεν φημίζεται μονάχα για τις παραλίες της, αλλά και για την ενδοχώρα της. Οργανώστε καλά το χρόνο σας, ετοιμαστείτε να διανύσετε χιλιόμετρα και συνδυάστε το βουνό με… τη θάλασσα.

Μια πρώτη διαδρομή που μπορείτε να κάνετε είναι μέχρι το Φιλώτι και την Απείρανθο. Περνώντας από το χωριό Γαλανάδο, θα δείτε τον Πύργο του Μπελόνια και ακριβώς δίπλα ένα ξωκλήσι αφιερωμένο στον Αγιο Ιωάννη με την εξής ιδιομορφία: το ένα από τα δύο κλίτη του είναι ορθόδοξη εκκλησία και το άλλο καθολική. Το Ανω Σαγκρί φιλοξενεί το μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου και νοτιότερα το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Γύρουλα. Εδώ, έγιναν ανασκαφές που έφεραν στο φως το ναό της Δήμητρας, ο οποίος έχει εν μέρει αναστηλωθεί και θεωρείται πολύ σημαντικός, επειδή έχει σωθεί σε καλή κατάσταση και δίνει πολλές πληροφορίες για τον τρόπο κατασκευής και την αρχιτεκτονική των αρχαίων ναών. Κοντά του έχει ανεγερθεί μουσείο.

a a

Επιστρέφοντας στον κύριο δρόμο θα κινηθείτε ανατολικά για να φτάσετε στο Φιλώτι, το μεγαλύτερο χωριό όχι μόνο του νησιού αλλά και των Κυκλάδων, με δύο χιλιάδες και πλέον κατοίκους! Με παραδοσιακά καφενεία, ταβέρνες και μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγιά (όλο και κάποιος ντόπιος θα βρεθεί να σας πει την ιστορία της), κάντε μια στάση στο Φιλώτι και χρησιμοποιήστε το ως ορμητήριο για τις σύντομες εξορμήσεις σας στην περιοχή.

Από εδώ, αν έχετε φακό και φοράτε γερά παπούτσια, μπορείτε να εξερευνήσετε τη σπηλιά του Ζα, πίνοντας πρώτα δροσερό νερό στη βρύση των Αργιών, απ' όπου ξεκινάει το μονοπάτι για τη σπηλιά. Από το Φιλώτι μπορείτε, επίσης, να επισκεφθείτε τον Πύργο του Χειμάρρου, ένα κυκλικό παρατηρητήριο της Ελληνιστικής Περιόδου, ενώ αν διαθέτετε τζιπ μπορείτε να φτάσετε μέχρι και την ωραιότατη και απομονωμένη παραλία του Καλάντου, στα νότια του νησιού.

Επιστρέφοντας και αποχαιρετώντας το Φιλώτι, ο δρόμος θα σας βγάλει στη γραφική Απείρανθο. Κρυμμένη στο βουνό, η Απείρανθος είναι ένα πετρόκτιστο χωριό με πλούσια ιστορία. Οι ομοιότητες της τοπικής διαλέκτου και των παραδόσεων με τα ορεινά χωριά της Κρήτης οδήγησε μερικούς ιστορικούς στο συμπέρασμα ότι η Απείρανθος χτίστηκε από Κρητικούς τον 10ο αιώνα μ.Χ., χωρίς ωστόσο να είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο. Στη σύγχρονη εποχή, η Απείρανθος έχει περισσότερους από χίλιους κατοίκους, δημοτικό σχολείο και τέσσερα μουσεία: Αρχαιολογικό, Λαογραφικό, Γεωλογικό και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Μια περιήγηση στα μουσεία της όσο και στα σοκάκια της, ένας καφές ή και φαγητό από ντόπια προϊόντα αξίζουν αρκετό από το χρόνο σας, ακόμα και να θυσιάσετε το μπάνιο της ημέρας. Εκτός κι αν καταλήξετε στο επίνειο της Απειράνθου, τη Μουτσούνα, ή αν συνεχίσετε στον παραλιακό δρόμο που διατρέχει την ανατολική ακτή μέχρι το νότο, περνώντας από την παραλία της Ψιλής Αμμου, για να καταλήξετε στον Πάνορμο.

Μια δεύτερη και μάλλον πιο μακρινή διαδρομή έχει ως προορισμό το γραφικό λιμανάκι του Απόλλωνα. Στις Μέλανες βρίσκεται ξαπλωμένος ένας Κούρος του 7ου αιώνα π.Χ., μήκους 6,40 μ. Η Κόρωνος είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του ομώνυμου βουνού, του δεύτερου ψηλότερου βουνού του νησιού, ενώ η Κορωνίδα ή Κωμιακή είναι το ορεινότερο χωριό της Νάξου, χτισμένη σε 700 υψόμετρο. Φτάνοντας ξανά στη θάλασσα, ο Απόλλωνας είναι μικρός παραθαλάσσιος οικισμός και η πιο ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή της ανατολικής πλευράς της Νάξου. Στην είσοδο του χωριού, βρίσκεται ο γιγαντιαίος μισοτελειωμένος Κούρος του Απόλλωνα, μήκους 10 μ.

Παραλίες

a a

Με μια μικρή δόση υπερβολής θα μπορούσαμε να πούμε ότι ολόκληρη η δυτική πλευρά της Νάξου είναι μια πανέμορφη παραλία. Ξεκινώντας από την πολυσύχναστη οργανωμένη παραλία του Αγίου Γεωργίου στη Χώρα, θα συναντήσετε την τεράστια και πεντακάθαρη παραλία του Αγίου Προκοπίου, όπου σε άλλα σημεία της είναι οργανωμένη και σε άλλα (ευτυχώς) όχι, την παραλία της Αγίας Αννας, επίσης κατά κύριο λόγο οργανωμένη, του Μάραγκα και τέλος της Πλάκας με τους εκπληκτικούς αμμόλοφους. Εδώ, ο παραλιακός δρόμος σταματάει. Για να συνεχίσετε νοτιότερα πρέπει να αναζητήσετε το δρόμο πιο πίσω και πιο πάνω. Τόσο οι πινακίδες όσο και οι ντόπιοι θα σας βοηθήσουν. Μην εκνευριστείτε για την όποια, μικρή μάλλον, ταλαιπωρία. Το αποτέλεσμα ή καλύτερα οι παραλίες που θα συναντήσετε θα σας αποζημιώσουν. Τα ονόματα αυτών: Μικρή Βίγλα, Καστράκι, Αλυκο, Πυργάκι και Αγιασσός.

Γιατί;
• Επειδή προσφέρεται και για οικογένειες με παιδιά και για ερωτευμένα ζευγάρια και για παρέες κάθε ηλικίας.
• Επειδή ο Aγιος Προκόπης είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας.
• Επειδή έχει καταπληκτική ενδοχώρα με παραδοσιακά χωριά.
• Επειδή ανήκει στις Κυκλάδες, αλλά ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια.
• Επειδή το ταξίδι από τον Πειραιά διαρκεί από τέσσερις έως επτά ώρες - από τη δε Ραφήνα είναι ακόμα πιο κοντά.

   

 

 

 

 

Agia Anna Naxos Hotels Naxos Summer Dream II Naxos Island, Cyclades, Greece

Tel: +30 22850 41330 Fax: +30 22850 41329, Mobile: +30 6945 199393, Winter: +30 22850 41976,
Email: info@naxos-summer-dream.gr